Ce contine un sistem de supraveghere video complet?

 

Ce este un sistem de supraveghere analogic si din ce este alcatuit?

Sistemele de supraveghere video nu mai sunt un lux ca acum cativa ani, cand un kit complet de supraveghere te costa o avere. Astazi se practica preturi mici, astfel ca oricine isi poate monta un kit de protectie cu o suma de 1000 de lei, poate chiar mai putin, in functie de preferinte.

Va propun sa aflam impreuna ce este un sistem de supraveghere video analogic-digital si din ce este compus un astfel de sistem, astfel incat sa stiti ce sa cereti cand va duceti la un magazin de specialitate sau in caz ca doriti singuri sa va montanti un sistem de supraveghere.
Pentru inceput aflati ca sistemul de supraveghere video analogic-digital este cel mai simplu sistem de supraveghere video si cel mai comun, fiind totodata si cel mai ieftin. Un astfel de sistem nu impune pretentii, insa face fata cu brio daca doresti sa iti monitorizezi firma sau locuinta.

Sistemele analogice simple nu mai au viata lunga, de aceea s-a realizat acest combo, care combina tehnologia analogica ieftina cu cateva expectii din cea digitala. Evident, puteti opta pentru un sistem full digital, insa despre el vom discuta poate cu alta ocazie, deoarece a suferi cateva schimbari.

 

Din ce este format un sistem analogic-digital?

Aici vine partea interesanta unde o sa invatam impreuna care sunt obiectele necesare creearii unui sistem de supraveghere video.

 

1. DVR- Digital Video Recorder

Pentru inceput este nevoie de un DVR, adica un Digital Video Recorder. Acesta este unitatea centrala la care se vor conecta viitoarele camere pe care le veti achizitionata. Aceste DVR-uri sunt de mai multe forme, modele, dimensiuni, culori, specificatii etc. Important sa stiti ca un DVR il alegeti in functie de cate camere doriti sa montati si de tipul acestora.

images
De exemplu un DVR analogic este doar pentru camere video analogice, in timp ce un DVR digital permite conectarea unor camere digitale, insa suporta si camere analogice mai vechi. DVR-ul poate suporta 2,4, 6,8, 16 camere sau mai multe. Voi il alegeti pe cel de care aveti nevoie.

 


2. HDD

Urmatorul lucru de care aveti nevoie este HDD-ul ce se va introduce in DVR. Cumva el trebuie sa retina informatiile oferite de camere. Din pacate nu toate DVR-urile vin cu HDD, din cele mai multe lipsind. HDD-ul este unul normal de dekstop, deci nu trebuie sa va faceti griji cu privire la compatibilitate. Insa este recomandat sa aveti un HDD mai rezistent, de preferat special pentru stocare video.

hdd

 


3. Camere de supraveghere

Mai departe aveti nevoie de camere. Acestea le alegeti dupa preferinta si dupa modul de utilizare. Fie de interior, fie de exterior, depinde doar de voi. Aveti grija doar sa fie compatibile cu DVR-ul, asa cum am amintit anterior.
Dupa ce ati ales camerele, aveti nevoie de alimentare pentru acestea. Aici lucrurile se impart in doua categorii:

Hikvision_cameras_700

4. Sursa de alimentare / alimentatoare:

a) Alimentator, special pentru fiecare camera in parte
Alimentatorul este in genul celui de laptop, insa cu o putere mai mica si cu o mufa speciala pentru camera. Nu este nimic special.

 

Alimentator-12V-2A

b) Sursa de alimentare pentru mai multe camere.

Pentru sursa de alimentare sunt necesare cateva lucruri, cel mai important fiind mufa de alimentare care se va lega la cablu si va intra in camera. Din pacate, firele nu vin cu mufa atasata din motiv ca pot varia in functie de modelul camerei. Mufa aleasa de tine, pe care o cumperi separat, se prinde foarte usor de cablu, acesta avand doua sloturi pentru plus si minus unde vei conecta cablul.

alimentator_12V_10A_v2

 

5. Cabluri

La unele camere puteti opta pentru alimentare direct prin cablul de internet UTP, iar atunci nu mai este nevoie de nici un cablu de alimentare sau alimentator. Insa procesul de prelucrare este mai lung si ai nevoie de cateva adaptoare. Astfel, iti recomandam sa urmaresti tutorialul pentru a vedea cum se face aceasta operatiune.

Insa puteti conecta camera la DVR pentru a transmite semnalul video cu ajutorul unui cablu coaxial, in timp ce o alimentati cu ajutorul unui alimentator de 12V.

De asemenea, atunci cand folositi o sursa de alimentare, puteti folosi in continuare cablul coaxial pentru transmitere video la DVR.

 

 

6. Monitor

1308656704919220519

 

Intr-un final, dupa ce ai alimentat camerele si le-ai conectat la DVR, urmeaza sa si redai imaginea pe un monitor. Acesta poate fi de orice fel, de preferat LCD si cu o mufa VGA sau HDMI. Este obligatoriu ca la inceput sa conectati un monitor pentru primii pasi de initializare al DVR-ului, dupa care puteti renunta la el daca doriti si sa il conectati doar atunci cand este nevoie.

Asa arata un sistem de supraveghere analog-digital, si in acelasi timp ati invatat si cate ceva despre cum se monteaza. Speram ca va placut si ne dorim sa fiti alaturi de noi si la urmatoarele prezentari.

 

Kit DAHUA HDCVI 2 camere de supraveghere
1 x DVR 4 canale HDCVI DAHUA HCVR4104HS-S2
2 x Camera supraveghere DAHUA HDCVI HAC-HFW1000R
2 x Alimentator 12V/1A
1 x Hard disk 1 TB Western Digital WD10PURX
1 x Rola cablu coaxial RG6
4 x Mufe BNC RG6

Pret total: 972 lei
Kit HIKVISION HDTVI 4 camere de supraveghere:
1 x DVR 4 canale HIKVISION HDTVI DS-7104HQHI-F1/N
2 x Camera supraveghere HIKVISION HDTVI DS-2CE56C0T-IT3
2 x Camera supraveghere HIKVISION HDTVI DS-2CE16C0T-IT3
1 x Sursa de alimentare 12V/10Ah
1 x Hard disk 1 TB Western Digital WD10PURX
1 x Rola cablu UTP cat5e
4 x Videobalun AMVI 101PVB-HD
4 x Mufa de alimentare AMVI AS-DCT21

Pret total: 1890 lei
KIT AMVI AHD 6 camere de supraveghere:
1 x DVR 8 canale AMVI AHD 5108H
2 x Camera supraveghere AMVI AHD1040WB
4 x Camera supraveghere AMVI AHD1080WB
1 x Sursa de alimentare 12V/10Ah
1 x Hard disk 2 TB Western Digital WD20PURX
1 x Rola cablu UTP cat5e
6 x Videobalun AMVI 101PVB-HD
6 x Mufa de alimentare AMVI AS-DCT21

Total: 2617 lei
KIT HIKVISION 8 camere:
1 x DVR 8 canale HDTVI HIKVISION DS-7108HQHI-F1/N
4 x Camera supraveghere dome AHD AMVI AHD20S-W
4 x Camera supraveghere bullet HIKVISION HDTVI DS-2CE16C0T-IT5
1 x Sursa de alimentare 12V/10Ah
1 x Hard disk 2 TB Western Digital WD20PURX
1 x Rola cablu UTP cat5e
8 x Videobalun AMVI 101PVB-HD 
8 x Mufa de alimentare AMVI AS-DCT21

Total: 3843 lei