Istoria supravegherii video

sisteme supraveghere

Supravegherea video este unul dintre elementele care ne insoteste zi de zi si este prezenta in din ce in ce mai multe locuri. Ce stim insa despre istoria ei?

Desi exista destul de multe povesti si speculatii despre istoria supravegherii video, se pare ca adevarul se regaseste undeva in anul 1933, cand prima camera de supraveghere si-a facut aparitia ca rod al imaginatiei domnului Norbury din Marea Britanie. Evident, camera nu era asemanatoare cu ceea ce exista astazi. Camera lui Norbury era formata dintr-o camera foto cu fata in jos, care supraveghea un cuibar de gaini. Cu ajutorul unor saci, a unui tub de metal si a unui fir pozitionat la usa cuibarului pentru a crea zgomot, camera se declansa in asa fel incat, daca cineva incerca sa fure oua, putea fi prins mult mai usor.

Se pare ca tot sistemul a functionat, iar cel care ii fura ouale din cuibar a fost prins.

De la sistemul inventat de Norbury pana la ceea ce gasim astazi peste tot nu mai este o cale foarte lunga. Dezvoltarea industriei de supraveghere a luat o ampoare foarte mare si a ajuns, pentru inceput sa fie preluata de institutiile precum cele guvernamentale, ale politiei, Fbi-ului sau SRI-ului.

In ultimii ani, sistemele de supraveghere au captat inclusiv atentia utilizatorilor casnici, deoarece reusesc sa ofere o siguranta mult mai mare si un control asupra tuturor elementelor de acasa. Poti sa supraveghezi bona, pentru a proteja copilul, poti supraveghea batranii si poti vedea fiecare miscare care se intampla in casa si in afara ei.

Astazi, camerele de supraveghere sunt aproape oriunde. Le poti gasi in orice cartier, pe orice strada si in aproape orice supermarket, scoala, spital si alte institutii de acest fel. Diversitatea camerelor este si ea foarte mare, existand solutii care pot fi eficiente pentru orice situatie. Poti alege camere de supraveghere in functie de design, de culoare, de configuratie sau de forma si marime.

Un mare pas in industria camerelor de supraveghere a fost facut in momentul in care au aparut si sistemele de inregistrare. Acest lucru s-a intamplat in anii 70′, cand japonezii au inventat VHS-ul ( Video Home System) si au reusit treptat sa perfectioneze acest prototip, transformandu-l in VCR, un fel de DVR din ziua de astazi, cu diferenta ca mediul de stocare a datelor era o caseta VHS.

Astazi, inregistrarea se face pe DVR pentru camerele analog si pe NVR pentru cele IP. Spatiul de stocare nu mai este o problema, existand HDD-uri care pot pastra cu usurinta cateva luni de filmari. Sistemele de supraveghere de astazi pot fi urmarite pe internet, de oriunde din lume iar calitatea imaginilor a crescut semnificativ. Asadar, ne putem bucura de o perioada in care totul ne este la indemana iar siguranta este din ce in ce mai mare.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*