S-au testat sirenele din toata tara, dar ce semnificatie au sunetele?

La inceputul saptamanii s-au testat toate sirenele din tara. Unele au functionat, altele abia daca s-au auzit, iar altele inca mai avea ceva putere. Cert este ca majoritatea nu au auzit nimic. Sunt foarte vechi, nimeni nu s-a ocupat sa le ingrijeasca, iar in cazul unui pericol nici macar nu stim ce sa facem.

Sirenele de alarma amplasate in orase au rolul de a ne avertiza in cazul unor pericole. Fiecare tip de sunet are o semnificatie si o durata. Din pacate nimeni nu s-a gandit sa ne invete sau sa ne puna la dispozitie aceasta informatie si nici macar ce sa facem in cazul unui pericol real. Unde ne ascundem? Care sunt locurile sigure?

Semnalul pentru alarma aeriana – este compus din 15 sunete a cate 4 secunde fiecare si cu o pauza de 4 secunde intre ele. Pentru sirenele cu aer comprimat durata este de 2 secunde fiecare si cu pauza de 2 secunde. Ce inseamna alarma aeriana? Nu stim sigur. Poate insemna un bombardament sau un meteorit.

Semnalul pentru alarma la dezastre – are 5 sunete a cate 16 secunde fiecare si cu pauza de 10 secunde. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul dureaza 8 secunde si are pauza de 5 secunde. Dezastru poate insemna….aproape orice.

Semnalul de prealarmare aeriana – el este compus din 3 sunete a cate 32 de secunde fiecare si cu o pauza de 12 secunde intre ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul dureaza 16 secunde pentru fiecare sunet si are pauza de 6 secunde.

Semnalul pentru incetarea alarmei – este un sunet continuu de 2 minunte care ne spune ca pericolul a disparut.

Prin urmare sunt niste informatii care nu ne spun mare lucru. Dezastru poate insemna orice pana la urma, iar un pericol aerian ne poate duce cu gandul la multe posibilitati. Iar in cazul unui pericol real, nu un exercitiu cu acum, ar trebui sa ne ferim intr-un loc special. Dar care este acel loc? Unde este amplasat? Metroul este sigur?

Speram sa primim mai multe informatii din partea autoritatilor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*