WannaCry a fost cel mai mare atac cibernetic din istorie

In urma cu cateva zile a avut loc cel mai mare atat cibernetic din istoria omenirii. WannaCry este atacul care a afectat peste 100 de tari si peste 70.000 de calculatoare, inclusiv Romania. Din cele peste 100 de tari noi am fost pe locul 9 la numarul de atacuri si chiar uzina Dacia a fost afectata.

Cum a fost posibil asa ceva? Se pare sistemul de operare Windows a avut o vulnerabilitate in luna martie, iar hackerii au profitat de acest lucru. Chiar daca Microsoft a rezolvat problema cu un update de securitate lansat o luna mai tarziu, nu toti au facut acest update la timp.

Asa ca hackerii au profitat si au atacat tot ce era mai important, chiar si Ministerul de Interne din Rusia sau Deutsche Bahn. Acest atac s-a raspandit foarte usor, in unele cazuri cu un simplu email si un atasament. O data deschis, virusul si-a facut loc in PC si l-a blocat, cerand o suma de bani pentru deblocare. Cei 300 de dolari ceruti de hackerii erau suficienti incat sa se imbogateasca peste noapte.

Rusia a fost cea mai afectata tara cu peste 70% din atacuri. Nu stim de ce, dar se pare ca hackerii au ceva cu ei. De fapt, nu este de mirare caci atacul a fost din SUA. China a fost pe locul doi la numarul de atacuri, iar tara noastra pe locul 9. Deci suntem destul de importanti daca din peste 100 de tari am fost in primele 10.

Microsoft a intervenit si a spus ca cei care au fost afectati au fost cei care nu au avut sistemul de operare licentiat si cu update-urile la zi. Pentru ca problema de securitate a fost rezolvata de ei, dar nu toti au vrut sau nu au stiut sa instaleze update-ul. Iar consecintele s-au vazut.

Va recomandam sa utilizati un sistem antivirus si sa aveti sistemul de operare la zi si licentiat. Si nu in ultimul rand sa aveti toate datele salvate in alt loc, adica sa aveti un back-up. De preferat pe un HDD Extern.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*