Despre tehnologiile din camerele IVS DAHUA

Camerele DAHUA din seria IVS sau Intelligent Video Surveillance, sunt camere moderne cu tehnologie noua care sunt capabile sa multumeasca si cel mai pretentios client. Aceste camere performante sunt capabile de lucruri incredibile, putand chiar sa elimine ceata din cadru. Care sunt tehnologiie integrate in aceste camere o sa aflati mai jos in detaliu.

Asadar, daca doriti sa cumparati o camera de supraveghere inteligenta, demna de anul in care ne aflam, ar fi bine sa va documentati inainte si sa va pregatiti cardurile.

TripWire

Mai este cunoscuta si sub traducerea Detectie Bariera Virtuala, insa nici un producator nu o sa traduca in limba romana aceste tehnologii deoarece ele exprima cel mai bine ceea ce fac asa cum sunt botezate de producator.

TripWire este o bariera virtuala trasata in softul camerei. Orice trece de aceasta bariera, avand o limita de greutate, dimensiune etc, va declansa o alarma. Daca o pisica o sa treaca de bariera nu se va intampla nimic, dar un om va declansa alarma.

Defog

Defog in engleza si Eliminare Ceata in limba romana, este una dintre cele mai interesante functii. Folosind o serie de algoritmi avansati, comparand diferite scene din trecut, softul camerei reuseste sa elimine ceata din cadru si sa ofere o imagine clara.

Recunoastere faciala

Aceasta functie nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este de mult folosita si chiar o avem in prezent si pe telefoanele mobile drept modalitate de deblocare. Functia aceasta are alt rol la echipamentele CCTV. Esti trecut intr-o baza de date, iar daca te recunoaste iti ofera acces in anumite zone, iti deschide usi etc.

ROI sau Regional Of Interesat sau Zona de Interes

O sa-i spunem ROI ca este mai simplu. Aceasta functie are un rol extrem de important mai ales daca zona filmata prezinta diferite scene. De exemplu zona de acces in locuinta. Daca este setata aceasta zona, calitatea imaginii din acea zona va fi mult imbunatatita. Daca atunci cand deschizi usa razele soarelui lovesc obiectivul camerei si perturba imaginea, softul o sa isi dea seama de acest lucru si va modifica imediat parametrii incat imaginea sa fie cat mai clara.

Illegal Parking sau Parcarea Ilegala

Functia aceasta are la baza un perimetru presetat din soft. Orice masina care a oprit in acel perimetru, considerat un loc nepotrivit pentru a lasa o masina, sistemul va declansa o alarma, un eveniment. Sunt convins ca acest sistem ar fi dat peste cap daca s-ar implementa in Bucuresti.

Missing Object Detection sau Detectie Obiect Lipsa

Are la baza tot un perimetru virtual. Daca din acel perimetru lipseste un obiect atunci se declanseaza alarma.

Abandoned Object Detection sau Detectie Obiect Abandonat

Este exact opusul functiei de mai sus. Functia este des utilizata in gari, statii de autobuz sau aeroporturi, unde oricine ar putea uita un bagaj. Se presupune in mod normal ca in acel bagaj uitat ar fi o bomba, insa de cele mai multe ori sunt doar simple bagaje uitate din neatentie.

Detectie persoane suspecte

Se mai numeste si Loitering Detection. Aceasta functie va lua in considerare o zona presetata din soft, iar cand o persoana sau un grup de persoane vor stationa in acel perimetru o perioada prea mare sau pur si simplu sunt vizibile de mai multe ori in acea zona intr-un interval de timp prea scurt, sistemul considera ca acea persoana sau grup de persoane sunt suspecte.

Zona Perimetrala sau Perimeter Protection

Functia detecteaza persoanele care tranziteaza un perimetru. Un bun exemplu este intrarea sau iesirea unui magazin amplasat pe trotuar intr-o zona intens circulata. Camera va detecta fiecare persoana care paseste in acel perimetru.

Cross Warning Zone sau Detectie Intrusi

Detectia intrusilor dintr-o anumita zona este utila atunci cand vreti sa monitorizati masina sau locul de joaca al copilului. Oricine intra in perimetrul setat din soft va declansa o alarma. Nu se iau in calcul animalele sau obiectele mici. Astfel se vor elimina alarmele false.

Scene Change Detection sau Schimbare de Scena

Se foloseste in zonele in care imaginea este mai mult statica, fara actiune prin preajma. Sa presupunem ca monitorizati garajul sau un depozit. Orice schimbare din garaj sau din depozit, orice cutie care a cazut sau a fost mutata de la locul ei va provoca o alarma.

Urmarire persoana sau obiect sau Auto Tracking in engleza

Face exact ce spune si denumirea. Urmareste un obiect sau o persoana pana dispare din cadru. Acest lucru poate fi mai bine utilizat daca aveti o camera Speed Dome cu zoom optic mare si reglaj PTZ. Camera va urmari obiectul sau persoana fara sa mai ia in calcul alte scene din jur.

Audio Detection sau detectare dupa sunet

Rolul unui microfon intr-o camera de exterior este aproape nul. Fosnetele de la exterior, zgomotul masinilor si al claxoanelor nu intereseaza pe nimeni. De aceea nici nu o sa prea gasiti camere cu microfon integrat pentru mediul exterior. Insa se pot monta separat si au un rol important.

Un tipat puternic, o explozie, poate declansa o alarma. Daca un tipat de ajutor este captat de camera, iar in cadru nu se afla nimeni, un semnal de alarma tot va fi declansat.

Camerele IVS au toate aceste functii ba chiar au si altele in plus. Sunt foarte multe. Sunt eficiente, fiabile si extrem de performante incat pot fi utilizate nu doar acasa ci si in medii mult mai complexe. Dahua are in orase precum Hong Kong sisteme complexe de monitorizare a traficului.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*